(Ne)uspješna adaptacija

(Ne)uspješna adaptacija
Unsplash/Jernej Graj

23, jun, 2024, nedelja.

11.17h

Ovo je prvi put od kad sam se preselila u primorski grad da imam i vremena i želje za pisanjem. Naime, danas je nedelja i moj prvi nakon šest radnih slobodan dan. Ne moram da naglašavam da je to velika razlika u odnosu na moj standardni posao gdje je radno vrijeme mnogo kraće a vikendi stalno slobodni. Ja jesam bila pripremljena u teoriji za više rada i manje odmora ali za kako to u praksi izgleda nisam bila spremna jer sam se suočila sa velikom količinom umora i žongliranjem sa obavezama nakon radnog vremena kad bih jedino željela da spavam.

Srećom postoji fenomenalna osobina ljudskog organizma koja se naziva adaptacija a to jednostavno rečeno znači da organizam poboljšava kapacitete kako bi se novonastalo stanje normalizovao. Tako da vjerujem da ću se vremenom adaptirati na promijenjen režim života. Moja ali i osobina većine ljudi je stvaranje rutine i ustaljenog sistema po kojem treba funkcionisati. Tako sam ja s obzirom da uglavnom radim u prvoj smjeni svoj život organizovala tokom poslednje nedelje na sledeći način:

Moj radni dan počinje u 8h. Medjutim, ja ustajem u 6h ne bih li na miru popila kafu, uradila jogu koja me kako razbudi tako i digne nivo energije i prisutnosti. Zatim slijedi doručak, tuširanje, sredjivanje i odlazak na posao na koju uvijek stignem sa par minuta zakašnjenja jer iako krenem ranije gužva u saobraćaju onemogućava da vozim bez ometanja i stajanja. Na poslu budem do 15h. Nakon toga najčešće idem kući, uživam u kafi, slatkišu i nekom videu na YT. Zatim slijedi spremanje ručka i odlazak na plažu. Kad završim sa plažom kroz gužvu u saobraćaju se vraćam na stan, spremim večeru, malo čačkam telefon i već je vrijeme za spavanje. Trudim se da prije 22h podjem da spavam jer sledećeg jutra treba ustati u 6h.

I tako dan za danom u krug.

Plaža kasno popodne je najbolji mogući izbor jer more ima tu prelijepu osobinu da energetski čisti i skida sav umor a sunce kad nije prejako istinski prija na svaki mogući način. Morska voda u kombinaciji sa suncem krijepi kako psihički tako i fizički. Ne samo da diže raspoloženje već i čini da mi koža bude veoma čista i lijepa. Shvatila sam da mojoj koži ne treba pretjerano izlaganje suncu niti ikakva sredstva za tamnjenje da bih imala prelijepu preplanulost. Boravak na suncu u popodnevnim časovima kad je već dovoljno oslabilo da ne gori kožu sasvim je dovoljno da tamnim baš kako treba.

Priroda mog posla je da sam konstantno zauzeta i to ima veliku prednost jer radno vrijeme prodje veoma brzo. Posao koji obavljam mi nije stran. Radila sam u šanku dok sam studirala i veoma brzo sam povratila sve vještine koje su potrebne da se posao solidno obavlja. Medjutim, davno je bilo kad sam studirala i radila tako da posao iako poznat mi donosi čar novine koja čini da budem prisutna u tome što radim. Upravo činjenica da mi je zanimljivo raditi i da sam prisutna u poslu čini da sam potpuno slijepa za protok vremena. 

Ovakav način života ima svojih prednosti i mana. Prednost je ta što sam primorana ne bih li sve obaveze završila da budem izuzetno organizovana i da sve potrebno obavljam bez ikakovog odlaganja i oklijevanja. Dan je do krajnje granice ispunjen i nema vremena za dosadu i smaranje. Vrijeme proleti u trenu. Mane su što takav sistem života vuče veliku količinu energije i ne ostavlja vremena za čitanje, pisanje, istraživanje duhovnosti i oplemenjivanje duha. Čitav sistem mi se pretvorio u mašineriju za obavljanje neophodnih zadataka.

Poslednjih sedam dana zanemarila sam komunikaciju sa ljudima preko društvenih mreža. Takodje sam odredjene posjete koje sam trebala da obavim i da odredjene ljude ispoštujem odložila za sledeću nedelju jer jednostano nisam imala dovoljno energije da im se posvetim na pravi način.

Jučerašnji dan je mi je bio posebno izazovan. Osjećala sam psihičku bezvoljnost i fizičku malaksalost što se manifestovalo kao koktel nezadovoljstva čiji je uzročnik bio neidentifikovan. Medjutim, saznanje da ću danas biti slobodna me je autimatski oraspoložilo u odredjenoj mjeri a more nakon posla je to podiglo na još veći nivo. Došavši na stan sredila sam ga, napravila večeru i u 21h legla i istog trena zaspala.

Probudivši se jutros nakon 12h spavanja shvatila sam da sam bila jednostavno umorna mnogo više nego što sam odavno bila i da je jučerašnje nezadovoljstvio jednostavno bilo kulminacija prethodnih šest radnih i dinamičnih dana.